Každý mozek vnímá štěstí jinak

To, jak se cítíme spokojení, závisí na mnoha faktorech – včetně našeho mozku. Existuje pět různých typů mozku, které prožívají štěstí velmi odlišně.

Vzorec pro štěstí zní údajně takto: 40 procent genetika + 10 procent životních událostí + 50 procent myšlení a zvyky (1). To nám dává naději – vždyť svoje štěstí můžeme každý den ovlivnit až z poloviny!

Špatná zpráva: Druhou polovinu musíme brát tak, jak přichází. Těch 10 procent, které jsou spojeny s životními událostmi, je samozřejmě mimo naši kontrolu, stejně jako těch 40 procent, které jsou geneticky podmíněny. Ale co přesně v tomto kontextu znamená „geneticky podmíněné“?

To, jak prožíváme štěstí, závisí především na našem mozku. Takže: Co potřebujeme, abychom byli spokojení a šťastní, a co zvláště zatěžuje náš mozek?

Vyvážený typ mozku

První typ má dobře vyvážený mozek, který vykazuje vyváženou a symetrickou aktivitu ve všech oblastech. Když váš mozek funguje takto, jste pravděpodobně soustředění, flexibilní, organizovaní a emocionálně stabilní. Vyvážený typ mozku také bývá většinou šťastný a není snadné ho vykolejit z cesty (2).

Spontánní typ mozku

Ti, kteří mají menší aktivitu v přední oblasti mozku, takzvaném prefrontálním kortexu, obvykle patří ke spontánnímu typu mozku. Vyznačuje se zejména kreativitou a smyslem pro dobrodružství – ale může být také impulzivní a neorganizovaný. Tento typ se snadno začne nudit a neustále hledá nové podněty, aby se cítil šťastný a spokojený (2).

Tvrdohlavý typ mozku

Tvrdohlavý typ mozku vykazuje hodně pohybu v přední kůře, což je oblast mozkové kůry. Má silnou vůli a bývá spíše tvrdohlavý. Aby se tento typ mozku cítil šťastný, potřebuje rutinu a pocit kontroly. Neporadí si dobře s náhlými změnami a má tendenci být zadumaný (2).

Citlivý typ mozku

Ti, kteří jsou velmi citliví a empatičtí, mají obvykle velkou aktivitu v limbickém systému, emočním centru mozku. Tento citlivý typ mozku cítí velmi hluboko, a proto riskuje rychlé zranění. Také mívá negativní myšlenkové vzorce, které v nejhorším případě mohou vést až k depresím. Cvičení všímavosti, procházky v přírodě nebo rozhovory s dobrými přáteli jsou u tohoto typu hnací silou štěstí, zatímco hlasité zvuky, řeči a pocit izolace spouštějí negativní emoce (2).

Opatrný typ mozku

Opatrný typ mozku má nejvíce pohybu v bazálních gangliích a amygdale. Pokud máte tento typ mozku, jste pravděpodobně vždy dobře připraveni, spolehliví a zároveň náchylní k úzkostem. Milujete dokončování úkolů včas, vždy si uděláte seznam pro a proti, než uděláte důležitá rozhodnutí, a jste rádi, když se cítíte bezpečně. Na druhou stranu nemáte rádi stres a chaos, příliš dlouhý seznam úkolů a znepokojivé zprávy (2).

Identifikovali jste se v jednom, nebo více mozkových typech? Znalost toho, jak váš mozek obvykle reaguje, vám může pomoci lépe porozumět sami sobě a řešit situace klidněji. A máte počáteční informace o tom, jak byste měli navrhnout své myšlení a návyky individuálně pro váš typ mozku. Koneckonců, z 50 procent jsou největším faktorem pro vaši osobní úroveň štěstí (2).

Zdroj: (1) www.forastateofhappiness.com/tag/50-10-40-formula/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6123521/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat